SŁÓWKO TYGODNIA: DE KERSTDAG

W grudniowym okresie w cyklu #słówoktygodnia wpisy z świątecznym akcentem, czyli “bożonoradzeniowy niderlandzki”. Dziś słówko de kerstdag, czylidzień Bożego Narodzenia 🙂 Mamy nadzieje, że Wasz “kesrtdagen” będą magiczne. My od razu przechodzimy do tłumaczenia słownikowego: 

kerstdag – 25 december, de dag waarop de christenen Christus’ geboorte feestelijk herdenken en één van de kerstfeestdagen.

* * *

Kilka niderlndzkich zdań czy pytań z holenderskim słówkiem kerstdag:

Het is eerste kerstdag. – Jest pierwszy dzień świąt.

Op kerstdag gaan we naar de kerk. – W święta idziemy do kościoła.

Komt ze niet op kerstdag? – NIe przyjdzie na święta?

Ik kom terug op eerste kerstdag. – Wrócę na pierwszy dzień świąt.

Wie werkt er op kerstdag? – Kto parcuje tutaj w święta?

Op eerste kerstdag. – W pierwszy dzień świąt.

Het is vandaag tweede kerstdag. – Jest drugi dzień świat.

* * *

Dziś w ramach ćwiczeń podajemy Wam 2 przepisy – oczywiśćie świąrteczne – po niderlandzku! Zadanie dla Was?

1. przetłumaczyć przepisy

2. dla odważnych – spróbować zrobić

3. dla tych co przeżyli – dajcie znać czy dobre 🙂

* * *

Zalmfilet met notenkruim

Ingredienten

  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 bosje dille
  • 1 limoen
  • 30 g amandelschaafsel
  • 400 g zalmfilet zonder vel
  • olijfolie om in te bakken
  • staafmixer + staafmixerbakje
  • fijne rasp

Bereiding

Snijd de Parmezaanse kaas in kleinere stukjes. Pluk de dille. Maal de kaas, dille, rasp van de limoen, het amandelschaafsel en een scheutje olijfolie grof in het bakje van de staafmixer en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Snijd de zalm in porties en druk het amandelmengsel erop. Verhit een beetje olijfolie in de gourmetpannetjes en bak de zalm hierin gaar.

* * *

Christmas pudding

Ingredienten

  • zonnebloemolie
  • 1 citroen
  • 100 ml maple syrup
  • 100 g gedroogde cranberries
  • 100 g gedroogde pruimen
  • 200 ml whisky
  • 210 g roomboter
  • 210 g lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 takje hulst

Extra nodig

  • 1 puddingschaal van ±1,5 liter
  • handmixer
  • bakpapier
  • keukentouw
  • aluminiumfolie
  • metalen ringvorm of stenen crème brûléebakje

Bereiding

Vet de puddingschaal in met zonnebloemolie. Rasp de citroen boven de puddingschaal zodat er overal een beetje rasp zit. Schenk de maple siroop onderin de vorm. Pureer de gedroogde cranberries en de pruimen met een derde van de whisky. Roer de boter met de suiker luchtig. Klop één voor één de eieren erdoor. Voeg de vruchtenpuree toe en meng tot een gladde massa. Spatel het zelfrijzend bakmeel, de bakpoeder en de speculaaskruiden erdoorheen. Schenk de massa in de puddingschaal. Dek de schaal af met bakpapier en aluminiumfolie en bind het vast met touw.
Zet een pan op het vuur met een ring of een stenen bakje op de bodem om ervoor te zorgen dat de pudding niet aan kan bakken. Zet de gevulde puddingschaal op de ring of bakje en schenk tot 5 centimeter onder de rand van de puddingvorm heet water in de pan. Leg een deksel op de pan en kook de pudding op middelhoog vuur circa 1 uur en 30 minuten. Laat de pudding circa 20 minuten afkoelen in de in de vorm voor je hem stort. Zet de pudding op een mooie schaal. Verwarm de overgebleven whisky circa 1 minuut. Overgiet de pudding en flambeer eventueel aan tafel. Garneer met een takje hulst.

tip

Als de deksel van de pan niet op de pan past als de puddingvorm in de pan zit, dek de pan dan af met aluminiumfolie. Het maakt niet zoveel uit waar de puddingvorm in de pan op staat. Zolang de puddingvorm maar niet direct in contact is met de onderkant van de pan. Een warmhoudplaatje kan bijvoorbeeld goed werken en is ook minder hoog.

Bij flamberen in de keuken is het belangrijk om de afzuigkap uit te zetten. Flambeer je aan tafel, let er dan goed op dat de kerstversiering geen vlam vat.

* * *

Na sam koniec życzymy Wam cudownych, wesołych, spokojnych Świąt. Niech będzie dla Was to chcwila wytchnienia 🙂

Pozdrawiamy i niezmiennie przypominamy #naukaniderlandzkiego kluczem do sukcesu w przyszłości!

TEAM LEKCJA HOLENDERSKIEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.