SŁÓWKO TYGODNIA: DE OLIEBOL

Dziś wpis poświęcony troche tradycji holenderskiej 🙂 bo dobrze wiedzieć co i jak w Holandii. Więc… nasze słówko tygodnia to “de oliebol”, czyli tradycyjny holenderski pączek smażony w głębokim oleju na chwile przed konsupcją 🙂  Jami, ale w tym wypadku co za dużo to nie zdrowo. Warto wiedzieć, że stoiska z oliebollen pojawiają się zawsze 1 października i są otwarte do 31 grudnia. Oficjalnie w tym okresie można je kupić: jako klasyczne, z rodzynkami, z kremem, np. bananowym, wiśniowym , rumowym… hmm. Na ciepło z cukrem pudrem – lekker! Przechodzimy do tłumaczenia słownikowego:

de oliebol – in frituurolie gebakken bolvormige koek

* * *

Na szybko kilka niderlandzkich zdań ze słówkiem de oliebol – uwaga nazwy własnej tradycyjnej potrawy/ tradycyjnego produkty nie tłumaczymy!:

Op oudejaarsdag eten we in Nederland oliebollen. – W Sylwestra jemy w Holandii oliebollen.

We bakken altijd oliebollen. – Pieczamy zawsze oliebollen.

Zin in lekkere verse oliebollen? – Ochota na pyszne, świeże oliebollen?

De hele dag eten oliebollen. – Cały dzień jeść oliebollen. 

* * *

Dziś podrzucamy Wam przepis na oliebollen – oczywiście po holendersku:

ingrediënten

  • 500 ml lauwe (half)volle melk
  • 500 gr bloem
  • 1 zakje gedroogde gist a 7 gram
  • 4 eetlepels lichtbruine basterd suiker
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 fles zonnebloemolie
  • Optioneel: 150 gr krenten of 2 appels in stukjes

bereiding

Laat de krenten 15 minuten wellen in water. Roer de gedroogde gist en de suiker door de melk en laat even wellen.

Zeef de bloem in een beslagkom en voeg een snufje zout toe. Giet langzaam de melk met gist er bij en klop met een mixer met deeghaken tot een plakkerig beslag. Mix het eitje er bij en schep daarna de krenten er door. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 60 minuten rijzen. Het beslag moet ongeveer 2 x zo veel worden.

Verhit de zonnebloemolie op 180 graden. Schep met water bevochtigde lepels (of een ijslepel) een bol beslag in het vet. Na een paar seconde zie je de oliebol nog iets groter worden en komt hij naar boven drijven. Keer regelmatig om. Na ongeveer 6 minuten zijn de oliebollen goudbruin en gaar van binnen. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.

tips om oliebollen te bakken:

 1. Laat de krenten ook eens in rum wellen voor een lekkere smaak.

 2. Laat het deeg rijzen op kamertemperatuur, bij een te warme temperatuur rijst het te snel en komen er te veel bellen in het beslag, bij een te lage temperatuur rijst het deeg te weinig.

 3. Gebruik voor oliebollen met appel goudrenettes, deze zijn lekker stevig en zuur en geven een frisse smaak aan de oliebol.

 4. Het beslag is erg plakkerig, gebruik daarom 2 met water bevochtigde lepels om het beslag in de olie te laten glijden.

 5. Hoe bewaar je oliebollen? Bewaar oliebollen maximaal 3 dagen in een afgesloten zak of doos of vries ze in (maximaal 2 maanden). Warm ze (na het ontdooien) weer een paar minuten op in de oven.

* * *

Dzisiejsze zdanie typowo językowe to tłumaczenie powyższego przepisu! A dla bardziej ambitnych zrobienie oliebollen.

Życzymy Wam powodzenia w nauce niderlandzkiego! I zaznaczamy w najbliżsuym czasie pojawi się trochę wpisów poświęconych tradycji holenderskiego, bo okres jesienny jest okresem wielu wydarzeń!

Pozdrawiamy 🙂

TEAM LEKCJA HOLENDERSKIEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.